Izraelski list Hayom citirao je politički izvor: Izrael je povukao snage iz sjevernog pojasa Gaze u skladu sa sporazumom sa Sjedinjenim Državama.

Ranije su izraelski mediji, uključujući “Maariv” i “Yedioth Ahronoth”, citirali izvore koji su rekli da je Izraelsko ratno vijeće na nedavnom sastanku razgovaralo o mogućnosti predstavljanja plana američkom državnom sekretaru Anthonyju Blinkenu, koji će posjetiti Izrael sljedeće sedmice , da ubijedi Egipat da izgradi zid odvajanja od pojasa Gaze uz finansiranje.
Prije nekoliko dana izraelski mediji potvrdili su da Tel Aviv želi izgraditi podzemni razdjelni zid duž osovine Philadelphia, koristeći modernu tehnologiju kako bi spriječio pokušaje kopanja tunela i osigurao opkoljavanje pojasa Gaze.
Juče, u subotu, Izraelska radiodifuzna korporacija citirala je izraelskog okupacionog premijera Benjamina Netanyahua koji je rekao: Ako ne postignemo sigurnost na sjeveru političkim sredstvima, postići ćemo je vojnim sredstvima.
Netanyahu je rekao: “Uklonit ćemo Hamas i oporaviti ćemo sve zarobljenike”, dodajući da vojska etički radi u svom ratu protiv Hamasa u Gazi, ističući da će izraelska okupaciona vojska nastaviti rat sve dok ne ostvari pobjedu, ističući da Osovina “Philadelphia” je važna.