Ministarstvo prosvjete saopštilo je da je od početka izraelske agresije 7. oktobra na Pojas Gaze i Zapadnu obalu stradao 4.551 učenik, a povrijeđeno 8.193.

Prosveta je u saopštenju, danas, u utorak, objasnila da je broj učenika koji su stradali u Pojasu Gaze od početka agresije dostigao više od 4.510 šehida i 7.911 ranjenih, dok je na Zapadnoj obali 41 učenik stradao, a 282 su stradala. povrijeđenih, pored 85 uhapšenih.

U njemu se navodi da je 231 nastavnik i administrator poginuo, a 756 je povrijeđeno u pojasu Gaze, 6 je ranjeno, a više od 71 uhapšen na Zapadnoj obali.

Istakla je da je 281 državna škola i 65 povezanih s Agencijom Ujedinjenih naroda za pomoć i rad izbjeglicama (UNRWA) bombardovana i vandalizirana u Pojasu Gaze, što je dovelo do toga da su 83 škole teško oštećene i 7 potpuno uništene, a 38 škola u Zapadna obala je napadnuta i vandalizovana.

Ministarstvo obrazovanja potvrdilo je da je izraelsko gađanje škola pogodilo 90% državnih školskih i obrazovnih zgrada, koje su bile izložene direktnim i indirektnim oštećenjima, uz 29% školskih zgrada koje nisu mogle biti u funkciji zbog potpunog rušenja ili teškog rušenja. oštećene, te da su 133 državne škole korištene kao skloništa u Pojasu Gaze.

Ona je istakla da 55 škola na Zapadnoj obali radi elektronskim putem jer su u područjima trvenja sa okupacionom vojskom i kolonizatorima.