Bliski Istok Izdvojene vijesti Palestina Politika USA i Kanada

Ujedinjena Kristova crkva proglasila Izrael “državom apartheida”

Jevrejski lobi u Sjedinjenim Državama pretrpio je novi udarac kada je Generalni sinod Ujedinjene Kristove crkve usvojio prošle sedmice Deklaraciju kojom se osuđuje ugnjetavanje palestinskog naroda, a Izrael nazvao državom apertheida.

Deklaracija je usvojena sa 462 glasova, 78 protiv i 18 suzdržanih.
Deklaracija nazvana „ Deklaracija za pravedni mir između Palestine i Izraela “ je snažna i jasna po svojoj snazi ​​i učinku.

“Apartheid je međunarodno definiran i priznat pojam koji se koristi u pravnim sistemima i međunarodnoj diplomatiji za imenovanje situacija poput trenutne u Palestini i Izraelu”, rekao je. „Ta je riječ izuzetno važna za naše saveznike u Palestini i Izraelu koji se svakodnevno bore protiv jarma okupacije i ugnjetavanja.” izjavio je Velečasni David Grishaw-Jones.

Izrael prima više američke vojne pomoći od svih ostalih zemalja svijeta zajedno.  “Dakle, mi kao američki državljani i kao američka crkva koja se protivi militarizaciji, imamo posebnu odgovornost da se o tome izjasnimo, baš kao što smo bili kritični prema američkom vojnom angažmanu i vojnoj pomoći u drugim dijelovima Bliskog istoka i širom svijeta.Generalni sinod je u prošlosti odbacio upotrebu teologije da bi opravdao ugnjetavanje ljudi, uključujući ovdje rasizam i ropstvo.  Unatoč tome, sama rezolucija razlikuje antisemitizam i kritiku izraelske politike prema Palestincima.””

Rezolucija izričito odbacuje ideju da je govor protiv izraelske vlade – antisemitski. Potvrđuje da svi ljudi imaju pravo na samoodređenje i da se „pravedno rješavanje sukobljenih zahtjeva postiže samo jednakom zaštitom građanskih prava, pravičnom i pravednom podjelom zemlje i resursa i mirnim pregovorima na osnovu međunarodnog prava i rezolucijama UN-a. ”

Velečasna Shari Prestemon izjavila je „Ono o čemu govorimo nije samo geopolitička stvar. Govorimo kao crkva, gdje nas naši sveti spisi i teološki jezik moraju uvijek informirati i oblikovati. Sistemsko ugnjetavanje i uskraćivanje ljudskih i građanskih prava Palestinaca izazvano politikama države Izrael krši viziju pravednih odnosa koje su iznosili drevni proroci i evanđelja. S pravom se mogu opisati kao grijeh protiv Boga i Božje djece. ”

Ujedinjena Crkva Kristova pozvala je crkve širom svijeta da daju svoj glas te „da je potpora ugnjetavanju palestinskog naroda, bilo pasivnog ili aktivnog, šutnjom, riječju ili djelom grijeh”

Ujedinjena Crkva Kristova (UCC ) je glavna protestantska kršćanska denominacija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama. Predviđa se da će ovo pokrenuti djelovanje i među drugim glavnim denominacijama, uključujući metodiste, luterane, episkopalce i unitariste.  Prošle sedmice je i najpoznatiji američki brend sladoleda Ben&Jerry’s odlučio prestati prodavati svoje proizvode na okupiranim dijelovima Palestine što je izazvalo snažnu reakciju cionistčkog lobija i izraelske vlade.

bina.news