Azija Bliski Istok Kultura Politika

U Ankari se sastali zvaničnici iranskih i turskih medija

TEHERAN – Zamjenik iranskog ministra kulture za pitanje tiska Mohammad Khodadi sastao se sa zamjenikom direktora za komunikacije Çagatayem Özdemir-om u njegovoj nedavnoj posjeti Turskoj.

Tokom sastanka razgovarano je o planovima za proširenje kulturnih odnosa, rečeno je u utorak iz Ministarstva kulture..

Khodadi je predložio održavanje konferencije za medije u Iranu ili Turskoj sa zemljama regiona kako bi se ojačale bilateralne veze.

„Moramo spasiti i zaštititi snažne odnose koje su naši preci stvorili prije nas. Kulturno-povijesne zajedničke karakteristike Irana i Turske daleko su više od sličnosti s drugim zemljama“.

Rekao je da dvije zemlje uživaju bratske odnose, dodajući: “Dva brata mogu imati razlike u mišljenju i idejama, ali još uvijek su braća i to ih i dalje veže kako kulturno, tako i historijski.

Naglasio je da su sastanci uveliko pomogli dvjema zemljama da “odražavaju vijesti daleko od bilo kakvih negativnih strujanja iz arapskih medija”.

Također je primijetio da perzijska odjeljenja turskih medija i turska odjeljenja perzijskih medija aktivno pomažu u promociji vijesti obje zemlje.

Rekao je da dvije zemlje trebaju imati direktne odnose kako bi spriječile moguće nesporazume.

Sa svoje strane, Özdemir je takođe primijetio da su mnoge medijske tenzije između dvije zemlje, najviše proizvod zapadnih sila.

Naglasio je da zajedničku saradnju treba održavati i njegovati, kao i imati što više međusobnih kontakata u medijima kako bi se smanjile eventualne tenzije i nesporazumi. 

bina.news