Afrika Zanimljivosti

Sastanak pape Franje sa iračkim predsjednikom

Irački predsjednik je pozdravio prvu Papinu posjetu Iraku, te naveo to kao priliku za poboljšanje kršćansko-muslimanskih odnosa, rekavši da je odluka pape Franje da nastavi turneju unatoč pandemiji koronavirusa i sigurnosnim problemima “udvostručila” svoju vrijednost.

Predsjednik Barham Salih razgovarao je u petak na sastanku u predsjedničkoj palači s Francisom kojem su ubrzo nakon dolaska prisustvovali i drugi najviši irački zvaničnici.

Salih se požalio da se Bliski Istok suočava s “krizom suživota” zbog regionalnih tenzija i ekstremizma. Naglasio je važnost mirnog suživota i očuvanja iračke kršćanske zajednice stare skoro 2000 godina.

Rekao je da se “Istok ne može zamisliti bez kršćana” i da će njihova kontinuirana migracija imati “strašne posljedice”. Izrazio je podršku uspostavljanju Abrahamove kuće za vjerski dijalog, nazvane po zajedničkom patrijarhu židovstva, kršćanstva i islama.

“Neka prestanu djela nasilja i ekstremizma, frakcija i netolerancije!” pozvao je Francisa u uzbudljivom obraćanju, prvom nakon dolaska u Irak.

Franjo je pozvao Iračane da cijene svoje vjerske manjine i smatraju ih “dragocjenim resursom” za zaštitu, a ne preprekom za uklanjanje.

Francis je rekao Salihu i drugim iračkim vlastima okupljenim u bagdadskoj palači unutar jako utvrđene Zelene zone da nikoga ne treba smatrati građaninom drugog reda. Rekao je da Iračani svih vjera zaslužuju imati ista prava i zaštitu kao šiitska muslimanska većina.

„Samo ako naučimo gledati dalje od svojih razlika i gledamo jedni druge kao članove iste ljudske porodice, moći ćemo započeti efikasan proces obnove i prepustiti budućim generacijama bolji, pravedniji i humaniji svijet.”

Uprkos pandemiji koronavirusa i sigurnosnim problemima, Francis je došao u Irak pokušati potaknuti njegov sve manji broj kršćana, koje je ISIS grupa nasilno progonila, a šiitska muslimanska većina je suočena sa diskriminacijom. Uputio je poziv da ostanu i pomognu u obnovi zemlje nakon godina rata.

Irak je bio dom za gotovo 1,5 miliona kršćana prije invazije koju su SAD vodile 2003. godine, a koja je srušila Sadama Husseina i odvela zemlju u haos. Crkveni zvaničnici kažu da je ostalo samo nekoliko stotina hiljada, nakon godina nestabilnosti i napada militanata.

Francis je sletio popodne na Bagdadski međunarodni aerodrom, gde ga je dočekao premijer Mustafa al-Kadhemi, kao i grupe koje su prikazale raznoliku iračku folklornu muziku i ples.

Unutar zemlje je putovao više od 1.400 kilometara (870 milja) avionom i helikopterom, prelijećući područja u kojima se sigurnosne snage još uvijek bore s ISIS-om.

Za kraća putovanja Francis se vozio blindiranim automobilom po svježe asfaltiranim cestama obloženim cvijećem i plakatima koji ga toplo pozdravljaju kao “Babu al-Vatican”.

Obratio se vjernicima u petak popodne u crkvi Gospe od Spasa u bagdadskom komercijalnom okrugu Karrada, gdje je prisustvo ograničeno kako bi se omogućila fizička distanca.

bina.news