Biznis Ekonomija Evropa Nauka Zanimljivosti

Razvoj samovozećih/električnih automobila u UK

Velika Britanija je postala prva zemlja koja je objavila da će regulisati upotrebu samovozećih automobila na malim brzinama na autocestama. “Vozači automobila mogli bi prvi put vidjeti samovozeća vozila na britanskim cestama u oboj godini”, objavilo je britansko Ministarstvo prometa u priopćenju za medije početkom srijede.

Iz Odjela za promet su naveli da se radi na specifičnim formulacijama kako bi se ažurirao kodeks autoputa u zemlji za sigurnu upotrebu sistema samovozećih automobila, počevši od tehnologije automatskih sistema za zadržavanje traka (ALKS) – koji koriste senzore i softver za zadržavanje automobila u traci, omogućavajući im da ubrzavaju i koče bez reakcije vozača.

Tehnologija bi mogla poboljšati sigurnost na putu zbog smanjenja grešaka koje često ljudi prave, što doprinosi preko 85 posto nesreća. Vozač će moći predati kontrolu vozilu koje će neprestano nadgledati brzinu i držati se na sigurnoj udaljenosti od ostalih automobila, navodi se u saopštenju.

Komentirajući najavu, ministrica prometa Rachel Maclean je navela: “Ovo je važan korak za sigurnu upotrebu samovozećih vozila u Velikoj Britaniji, koja će činiti buduća putovanja eko prihvatljivijim, lakšim i pouzdanijim, a istovremeno pomoći naciji da se bolje izgradi.”

„Moramo osigurati da se ova uzbudljiva nova tehnologija primjenjuje sigurno, zbog čega se savjetujemo o tome kako bi trebala izgledati pravila koja to omogućavaju. Na taj način možemo poboljšati transport za sve, osiguravajući mjesto Velikoj Britaniji kao globalnoj naučnoj velesili“.

Samovozeća tehnologija u automobilima, autobusima i dostavnim vozilima mogla bi pokrenuti početak kraja urbanih zagušenja, tako što bi se semafori i vozila međusobno obraćali kako bi zadržali protok prometa, smanjili emisije goriva i poboljšali kvalitet vazduha u našim gradovima, naveo je ministar.

„Kako se budemo bolje razvijali, povezana i autonomna tehnologija vozila mogla bi stvoriti oko 38 000 novih radnih mjesta u industriji Ujedinjenog Kraljevstva koja bi do 2035. godine mogla vrijediti 42 milijarde funti. Očekuje se da će preko 80 posto tih poslova biti u profesionalnim, tehničkim i kvalificiranim trgovinskim zanimanjima.”

bina.news