Bliski Istok Politika Sve vijesti

Proiranska milicija regrutuje 205 boraca u Siriji

Uprkos tome što Iran inzistira na tome da igra samo savjetodavnu ulogu u Siriji, nedavni izvještaj objavljen od strane “britanskog ratnog monitora” je potvrdio da Teheran aktivno učvršćuje svoj utjecaj na područijima koja kontrolira režim u ratom zahvaćenoj zemlji.

“Iran nastavlja jačati svoje prisustvo na sirijskoj teritoriji regrutovanjem prorežimske i proiranske milicije i civila”, navodi se u izvještaju Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Lokalni izvori su rekli da je iranska ekspanzija dosegla sjeveroistočne gradove Hasakah i Qamishli, gdje policija Liwa Fatimiyoun priprema pripadnike nacionalne odbrane i civile u svoje redove.

“Proiranska grupa Liwa Fatimiyoun regrutovala je pripadnike nacionalne odbrane i civile u svoje redove u područjima pod kontrolom režima.”, navodi se u izvještaju.

Liwa Fatimiyoun pojačala je napore oko regrutacije sredinom januara, nakon što su područja pod upravljanjem režima kurdske snage ostavile pod opsadom.

“Milicija je do sada regrutovala više od 205 pripadnika nacionalne odbrane i oko 35 civila”, otkriva se u izvještaju, potvrđujući da grupom rukovodi iranski državljanin koji djeluje pod pseudonimom “Haj Ali”.

Novi regruti prebačeni su u pukovniju Tartab južno od Qamishli kako bi prošli obuku. Kasnije će biti raspoređeni u zapadni region Eufrata.

Vrijedno je napomenuti da su pripadnici nacionalne odbrane primali mjesečnu platu od sirijskog režima koja se procjenjuje na 50.000 sirijskih funti.

To znači da će njihova nova plaća pod vodstvom Liwe Fatimiyoun biti otprilike šest puta veća.

Izvori su još dodali da su operacije regrutiranja proiranske milicije naišle na nezadovoljstvo Rusije, još jednog velikog saveznika sirijskog režima.

Stariji pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Asghar Khaji branio je u nedjelju iransko prisustvo u Siriji rekavši da se to dogodilo na službeni zahtjev sirijske vlade.

Na pitanje ruskog Sputnjika o povlačenju iranskih snaga iz Sirije, Khaji je rekao da “Teheran nije primio poruku o povlačenju svojih snaga iz Sirije”, izvijestila je službena novinska agencija IRNA.

bina.news