Afrika Ekonomija Politika

Posjeta premijera Tunisa označava početak ekonomske saradnje

Libijski premijer Abdul Hamid Dbeibah susreo se u subotu sa svojim tuniskim kolegom Hichemom Mechichijem u glavnom gradu Libije Tripoliju, gdje su potpisali sporazum o međusobnoj trgovini i kretanju putnika.

Sporazum uključuje tehničku saradnju na kopnenom, pomorskom i vazdušnom saobraćaju, kao i aktiviranje rada zajedničkih komisija za kopneni i pomorski transport, rekao je Dbeibah na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Deset godina od revolucije u Tunisu 2011. godine, ova sjevernoafrička zemlja suočena je s političkom i ekonomskom krizom koju je uzrokovala pandemija i zatvaranje granica

Nezaposlenost je porasla na 18 posto, s predviđanjima da bi mogla doseći 20 posto do kraja godine, prema zajedničkoj studiji vlade i Ujedinjenih nacija.

MMF očekuje da će zemlja ove godine zabilježiti rast BDP-a od 3,8 posto, nakon neviđenog smanjenja od 8,9 posto u 2020. godini.

“Nećemo pustiti Tunis da se sami bore s  posljedicama pandemije koronavirusa ,” rekao je libijski premijer Abdulhamid Dbeibah, on je također dodao da će Libija ukloniti ograničenja na uvoz iz Tunisa, a tuniski radnici u toj zemlji dobiti će službene papire.

Tuniski predsjednik Kais Saied posjetio je Libiju u martu , a TunisAir objavio je u utorak da je nastavio letove za Libiju.