Afrika Bliski Istok Izdvojene vijesti Zanimljivosti

Otkrivene drevne kršćanske ruševine u Egiptu

Francusko-norveški arheološki tim je otkrio nove “kršćanske” ruševine u zapadnoj egipatskoj pustinji, otkrivajući monaški život reegije u petom vijeku naše ere, objavilo je egipatsko ministarstvo za starine.

Misija je tokom treće kampanje iskopavanja na lokalitetu Tal Ganoub Qasr al-Agouz u oazi Bahariya otkrila “nekoliko zgrada od bazalta, objekte koji su uklesani u temeljnu podlogu, a neke od opeke od blata”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Kompleks se sastoji od “šest sektora koji sadrže ruševine tri crkve i ćelije redovnika”, čiji “zidovi nose grafite i simbole s koptskim konotacijama”, rekao je Osama Talaat, šef islamskih, koptskih i jevrejskih starina.

Šef misije Victor Ghica je naveo da je prošle godine otkriveno “19 građevina i crkva uklesana u podlozi”.

Crkveni zidovi bili su ukrašeni “vjerskim natpisima” i biblijskim odlomcima na grčkom, otkrivajući “prirodu monaškog života u regiji”, navodi se u izjavi.

Jasno se pokazalo da su tamo monasi bili od petog vijeka nove ere, dodajući da je otkriće pomoglo da se shvati kao “razvoj zgrada i formiranje prvih monaških zajednica” u ovom regionu Egipta.

Udaljeno nalazište, smješteno u pustinji jugozapadno od glavnog grada Kaira , bilo je zauzeto od četvrtog do osmog vijeka, sa vjerovatnim vrhuncem aktivnosti oko petog i šestog vijeka.

Prethodna iskopavanja izvedena 2009. i 2013. rasvijetlila su teme uključujući “proizvodnju i očuvanje vina kao i uzgoj životinja” u monaškom kontekstu.

Kairo je posljednjih mjeseci najavio nekoliko novih arheoloških otkrića s nadom da će potaknuti turizam, sektor koji je pretrpio višestruke udare, od pobune 2011. do pandemije koronavirusa.

U februaru je objavljeno da je otkrivena pivovara visoke proizvodnje za koju se vjeruje da je stara više od 5000 godina, te se ista nalazi na pogrebnom mjestu na jugu zemlje.

Takođe prošlog mjeseca, egipatsko-dominikanska arheološka misija koja je radila u blizini Aleksandrije rekla je da je otkrila mumije stare oko 2000 godina koje su nosile amajlije sa zlatnim jezicima.

U januaru je Egipat otkrio drevno blago pronađeno na arheološkom nalazištu Saqqara južno od Kaira, uključujući sarkofage stare preko 3.000 godina, u otkriću koje “prepravlja istoriju”, prema glasovitom egiptologu Zahi Hawassu.

bina.news