Latinska Amerika Zanimljivosti

Otkriće najveće i najstarije građevine stare civilizacije Maja

Otkriće najveće i najstarije građevine stare civilizacije Maja

To je ogromna pravougaona platforma koja je sagrađena između 1000. i 800. godine prije nove ere u državi Tabasco u Meksiku.

Istraživači su u srijedu rekli da je, za razliku od visokih majanskih piramida u gradovima poput Tikala u Gvatemali i Palenquea u Meksiku, podignutih 1500 godina kasnije, otkrivena građevina koja je sagrađena od blata i prljavštine, a ne od kamena, te je ista često korištena za grupne rituale.

Građevina, koja je pronađena na lokalitetu zvanom Aguada Phoenix, u blizini granice s Gvatemalom, široka je oko 400 metara, dugačka 1.400 metara i visoka između 10 i 15 metara. Ukupna veličina iste premašuje Veliku piramidu u Gizi u Egiptu, koja je izgrađena 1500 godina prije ove gradnje.

Istraživači su rekli da u zgradi nema skulptura koje prikazuju visoko stojeće osobe, što sugerira da je civilizacija Maja u toj fazi bila ravnopravnija i da još nije poznavala društvenu i hijerarhijsku diskriminaciju u kojoj su kraljevi uvijek bili na vrhu tj. prijestolju.

“Budući da je riječ o vrlo velikoj horizontalnoj strukturi, ako prijeđete preko nje, izgledat će poput prirodne Zemljine formacije”, rekao je arheolog Takeshi Inomata sa Univerziteta u Arizoni koji je vodio istraživanje objavljeno u Nichter Scientific Journal.

“Međutim sa Lidarom senzorom sve izgleda jasnije,” dodao je.

Lidar je skraćeni naziv za detekciju i razmak svjetlosti, što je tehnika daljinskog očitavanja koja koristi impulsne lasere i druge podatke prikupljene prelijetanjem stranice da bi generirala trodimenzionalne informacije o obliku površinskih karakteristika.

bina.news