Bliski Istok

Osuđujuće rušenje palestinskih sela

Nezavisni stručnjaci UN-a za ljudska prava pozvali su Izrael da zaustavi rušenje palestinskog sela Humsa Al-Bqai’a, bojeći se da je to jedan načina za prisilno raseljavanje stanovništva.

Michael Lynk, specijalni izvjestitelj za situaciju ljudskih prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji, i Balakrishnan Rajagopal, specijalni izvjestitelj za adekvatno stanovanje, osudili su taj potez, navodi se u izjavi objavljenoj u utorak.

Humsa Al-Bqai’a je tradicionalno beduinsko selo smješteno u sjevernoj dolini Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali.

Stručnjaci su rekli da je njegovo trajno uništavanje od strane izraelske vojske izazvalo velike poteškoće za oko 60 stanovnika sela, od kojih su više od polovine djeca.

“Protjerivanje mještana sa njihovih ognjišta i rušenje njihovih domova je posebno opasno s obzirom na oštru zimu koju proživljavaju i stalno prisutne opasnosti od globalne pandemije”, dodali su.

“Bezobzirno” uništavanje imovine i prisilno uklanjanje zaštićenog stanovništva opravdani su međunarodnim pravom samo kada se smatraju apsolutno neophodnim zbog legitimnih vojnih operacija, smatraju stručnjaci.

Rečeno je da je Izrael opravdao pokušaj uništenja sela jer se nalazi u zoni vojne paljbe, to je između ostalog obrazloženje koje je korišteno u drugim pokušajima iskorjenjivanja stanovništva iz palestinskih sela na drugim lokacijama Zapadne obale.

“Ova opravdanja Izraela ne ispunjavaju njegove stroge obaveze prema međunarodnom pravu”, rekli su.

„Okupatorska sila ne može koristiti teritoriju pod okupacijom za izvođenje vojnih operacija obuke bez dovoljno opravdanja.”

Rečeno je da je gotovo 200 palestinskih domova srušeno tokom prvih sedam sedmica 2021 godine, raselivši se na taj način najmanje 285 palestinaca.

Neke države članice UN-a i razne nevladine organizacije pružale su seljanima šatore za hitne slučajeve i drugu pomoć nakon početnog razaranja prošlog novembra, ali je izraelska vojska zaplijenila ili uništila najmanje 42 donirane strukture.

“Pozdravljamo podršku koju su stanovnicima Humse Al-Bqai’e pružili diplomatski predstavnici u Palestini”, rekli su stručnjaci.

“Njihova vlada mora učiniti mnogo više kako bi se insistiralo na izraelskoj odgovornosti, koja naravno nedostaje i koja je ključ za okončanje ove dugotrajne okupacije.”

Vijeće UN-a za ljudska prava imenuje posebne izvjestitelje poput Lynka i Rajagopala da nadgledaju i savjetuju o specifičnim situacijama u zemlji ili tematskim pitanjima.

Oni nisu osoblje UN-a niti ih organizacija plaća.

bina.news