Bliski Istok Izdvojene vijesti Kultura Sve vijesti

Novo arheološko otkriće pokazatelj je postojanja grobnice Kleopatre

Doktor Khaled Abu Al-Hamad, generalni direktor Aleksandrijske zone za starine, otkrio je danas dijelove pronađenog arheološkog otkrića. Ukazujući na to Abu Al-Hamd je dodao, tokom razgovora u većernjem programu, da je otkriće pronađeno na zapadu grada Aleksandrije, oko 46 km obalnom cestom, a utvrđeno je da su se mnogi važni spomenici nalazili unutar hrama Ptolomeja IV.

Abu Al-Hamad je također u razgovoru potvrdio da je otkriveno oko 16 pokopa u grobnicama isklesanim od stijene Lukeli stila, a unutar tih grobnica otkriveno je mnogo mumija, objašnjavajući da te otkrivene mumije pokazuju karakteristike mumifikacije u grčko i rimsko doba.

Generalni direktor Aleksandrijske zone antikviteta je rekao da su pored mumija otkriveni 10 statua, 8 zlatnih folija, 2 zlatna jezika i mnogi amuleti, kao i niz posuđa za kuhanje i neke važne relikvije, te artefakti skriveni unutar usta 10 pronađenih mumija.

Khaled Abu Al-Hamad je rekao da je ovo otkriće od povijesne važnosti i dodaje da je to još jedan dodatni djelić saznanja o drevnoj egipatskoj civilizaciji, objašnjavajući da je dr. Zahi Hawass već počeo sa iskopavanjima na tom području i dodao: „Mjesto može imati blisko otkriće koje bi moglo biti groblje Kraljice Kleopatre. Država i Ministarstvo starina zainteresovani su za to područje. Također su u isčekivanju otkrića grobnice kraljice Kleopatre VII,  jer su na tom mjestu otkriveni novčići za koje se pretpostavlja da su pripadali kraljici.

bina.news