Biznis Palestina Politika

Najpoznatiji američki brend sladoleda zaustavlja prodaju na području okupirane Palestine

Najpoznatiji američki brend sladoleda Ben&Jerry’s odlučio je prestati prodavati svoje proizvode na okupiranim dijelovima Palestine.

U zvaničnom saopštenju stoji  “Vjerujemo da nije u skladu s našim vrijednostima da se sladoled Ben & Jerry prodaje na okupiranom palestinskom teritoriju“.  U saopštenju stoji da ne namjeravaju produžiti ugovor o licenciranju s izraelskim partnerima koji ističe krajem ove godine te da će ostati prisutni na izraelskom tržištu, ali pod drugačijim uslovima.

Brojne organizacije pozdravile su ovu odluku, a iz pokreta BDS (Bojkot, Deinvestiranje, Sankcije) smatraju da je Ben&Jerry’s vodeća, globalna društveno odgovorna kompanija koja je opresiju Izraelaca prema Palestini konačno podigla na rang drugih progresivnih, društveno-političkih pokreta.

Američki brend sladoleda Ben and Jerry’s jedan je od najpoznatijih industrijskih sladoleda na svijetu. Firmu su 1978. godine u državi Vermont osnovali Ben Cohen i Jerry Greenfield nakon završenog dopisnog kursa. Ben and Jerry’s izrastao je u brand ikonu, s misijom i vrijednostima koje privlače i koju slijede milijuni širom svijeta. Iako su firmu prodali Unileveru, nastoje nastoje održati svoj liberalno ekološki i politički  imdž.