Bliski Istok Palestina Politika

Izrael mora zaustaviti kolektivno kažnjavanje palestinskih civila

Palestinska zajednica u BiH uputila je još jedan apel međunarodnoj zajednici u vezi sa trenutnom situacijom u Pojasu gaze.

“Izraelska zabrana ulaska humanitarne pomoći namjenjene civilnom stanovništvu Gaze – što je dio izraelske nezakonite kolektivne kazne izrečene za dva miliona Palestinaca – dodatno pogoršava ionako očajne humanitarne prilike u Pojasu Gaze.

Izraelska okupatorska vlasti i njena vojska posebno su pojačale krizu u Gazi sistematskim uništavanjem dalekovoda, zabranom uvoza goriva potrebnog za pogon jedine elektrane u Gazi i odbijanjem popravke četiri glavna elektroenergetska voda oštećena tokom agresije na Pojas Gaze prošlog mjeseca što je direktno utjecalo na pogoršanje rada bolnica i pad pružanja njihovih usluga, rizikujući  živote pacijenata, posebno onih u prostorijama intenzivne njege.

 Kao rezultat toga, u Gazi se električna energija isporučuje samo 4 sata dnevno, dok su na snazi i redukcije pitke vode. Ponašanje izraelskih okupatorskih snaga, grubo i sistematski krši međunarodno pravo i pogoršava patnju civilnog stanovništva- bilo to direktnim granatiranjem, uništavanjem njihovih domova ili uvođenjem mjera koje pogoršavaju  njihovo ionako teško stanje. Tolerancija međunarodne zajednice prema izraelskim teškim i sistematskim kršenjima međunarodnog prava dodatno stimuliše Izrael da nastavi sa svojim planom.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da zaustavi okupatorsku vladu Izraela i njegovu diskriminatornu politiku usmjerenu na Palestince, da popravi glavne vodove za električnu energiju i omogući uvoz  goriva i druge pomoći u Gazu.

Ovim putem podsjećamo da je Udruženje palestinska zajednica u BiH pokrenulo i humanitarni broj 090 292 006 – putem kojeg građani BiH doniraju 3KM. Pomoći možete i direktno uplatom na žiro račun kod BBI Banke, broj računa : 141-311-53200039-07 (primalac Udruženje Palestinska zajednica u BiH, Džinina 4, Sarajevo – s naznakom “Pomoć za Palestinu, navodi su u saopštenju. 

bina