Izrael je od početka agresije, 7. oktobra, na Gazu bacio 18,000 tona eksploziva, što je, kada se ukupno sabere, 1.5 puta snažnije od atomske bombe koja je bačena na Hirošimu u drugom svjetskom ratu.

Bombe su uništile više od 200,000 zgrada, pričinile štetu na više od 230 škola, stavljajući njih 45 van funkcije. Onesposobljen je i rad 12 od 35 bolnica, što zbog bombardovanja ili što zbog manjka goriva koje je potrebno kako bi bolnice funkcionisale. Izrael je bombardovao i džamije, crkve, pekare, kuće civila, izbjeglički kamp, te i jug Gaze, za koji je rečen da je siguran, te da se Palestinci trebaju evakuisati tu.

Izrael je također koristio i bombe bijelog fosfora. Bijeli fosfor može spaliti kožu do kosti, a budući da tijelo može apsorbirati hemikalije, to dovodi do disfunkcije više organa, uključujući jetre, bubrega i srca. Ako liječnici ne identifikuju opekotine kao one uzrokovane bijelim fosforom, žrtva možda neće dobiti potrebnu njegu zbog rizika od otkazivanja organa. Opekline od fosfora također nastavljaju probijati kožu i doći će do kosti osim ako se supstanca pravilno ispere. Bijeli fosfor, koji se može zalijepiti za mnoge površine, poput odjeće, također se može ponovo zapaliti ako ponovo dođe u dodir s kožom. On može biti smrtonosan ako se udiše, a isparenja mogu ozbiljno iritirati oči i učiniti ih osjetljivim na svjetlost.