Azija Magazin

Iran i Turska razmatraju putovanja bez pasoša

Zajednički tehnički komitet za turističku saradnju Irana i Turske nedavno je formulirao plan koji bi navodno mogao utrti put za bilateralna putovanja bez pasoša.

Turističke vlasti dviju zemalja detaljno će razgovarati o prijedlogu, izvijestila je u ponedjeljak ISNA.

Turska je bila među deset najboljih zemalja sa najviše dolazaka u Iran u periodu mart 2019. – mart 2020., prema podacima prikupljenim od iranskog Ministarstva za kulturno naslijeđe, turizam i rukotvorine.

Prošle godine iranske turističke agencije predstavile su plan da ponude stimulativne pakete i održe turneje za upoznavanje turskih agencija, turoperatora, novinara i influencera u pokušaju da privuku više putnika iz susjedne zemlje.

“Iran će organizirati turneje za upoznavanje za oko 100 turskih turističkih agencija nakon [potpunog] ponovnog otvaranja zajedničkih granica i uspostavljanja [međusobnih] turističkih odnosa”, izjavio je Mehdi Rezaei, sekretar turskog konzorcijuma pri Udruženju iranskih putničkih agencija.

„Poznate turneje bile su planirane za turske [putničke] agencije i medije za period prije pandemije virusa. Nažalost, na početku izbijanja, obilasci su odloženi za neko drugo vrijeme.”

„Moramo ići u srce Turske i predstaviti im našu zemlju. U Iranu postoje mjesta koja Turci žele posjetiti, poput svetišta u Neyshabouru i Kashanu. Mnogi Turci su upoznati sa iranskom književnošću i pjesnicima, a Hafezove pjesme mnogima su se urezale u sjećanje. Moramo razviti ove kapacitete. ”

Širenje novog koronavirusa potopilo je putničku i turističku industriju i ekonomiju na globalnoj sceni u proteklih nekoliko mjeseci jer su putnički saobraćaj aviokompanija i stope popunjenosti hotela pale u odnosu na iste periode prethodnih godina.

bina.news