Afrika Politika

Hiljade Alžiraca na ulicama

Hiljade Alžiraca učestvovalo je danas na mirnim demonstracijama u glavnom gradu Alžira, kao i mnogim drugim gradovima, pozivajući na radikalnu promjenu sistema i izgradnju građanske države.

Alžirska policija snažno se rasporedila na ključnim mjestima u središtu glavnog grada i pokušala odvratiti demonstrante koji su napredovali prema Trgu centralne pošte, za koji se znalo da je uporište Harakisa.

Očevici su rekli da su stotine demonstranata napredovale od Al-Wiama i trga Al-Shuhada prema Trgu centralne pošte, podižući iste parole kao na prethodnim skupovima na kojima su tražili promjenu režima.

Policijske snage pojačale su nadzor na ulazima u glavni grad u ponedjeljak, očekujući demonstracije, zbog kojih je stanovnicima predgrađa bilo vrlo teško doći do svojih radnih mjesta u centru. Blokade su bile na sve strane, zbog velike gužve, sigurnosnih barijera na ulazima u grad, posebno na njegovoj istočnoj strani.

Pokret je bio prisiljen da prekine svoje nedjeljne demonstracije u martu, zbog širenja virusa Corona i odluke vlasti da se spriječe sva okupljanja.

Politički aktivisti pozvali su društvene medije da iskoriste drugu godišnjicu popularnog pokreta za povratak na ulicu.

U ponedjeljak, 22. februara, navršava se druga godišnjica pokreta, koji je osnovan 2019. godine, kada je Alžir svjedočio neviđenim narodnim demonstracijama, a dva mjeseca kasnije predsjednik Abdelaziz Bouteflik je bio prisiljen podnijeti ostavku na svoju funkciju.

Međutim, prve demonstracije započele su pet dana prije ovog datuma u Kharati, na istoku zemlje, koja je postala poznata kao kolijevka pokreta.

Vlast u zemlji preuzela je inicijativu da se sve održi na miran način, prije povratka narodne revolucije, jer je predsjednik Abdel-Mahid Taboun u nedjelju najavio raspuštanje donjeg doma parlamenta, kao naovdnu pripremu za održavanje prijevremenih izbora za parlament.

Alžirci su rekonstrukciju vlade smatrali površnom i beskorisnom, dok su je drugi opisivali kao “puku prelaznu vladu dok se ne održe prijevremeni parlamentarni izbori i ne formira nova vlada” u to vrijeme.

U četvrtak je pušteno oko 40 zatočenih aktivista Hiraka, među kojima i novinar Khaled Dararni, koji je postao simbol borbe za slobodu štampe.

U nedjelju su se stotine ljudi okupile u Parizu u znak podrške alžirskom pokretu, podržavajući zahtjeve, uključujući puštanje svih zatvorenika i uvođenje “radikalne promjene” vladajućeg sistema.

Demonstranti su na trgu “La Republic”, u blizini centra Pariza, nosili bijele transparente na kojima su bili ispisane parole tipa: “Narod će ići do kraja”, “Stop zatiranju”, “Nema zaborava, nema ustupaka” i ” Pustite režim, suverenitet naroda nad svim institucijama i resursima”.

Prije nekog vremena, grupa aktivista vodila je kampanje masovne mobilizacije kako bi nastavili popularne skupove i ponovo pokrenuli pokret koji poziva na odlazak trenutnog režima.

bina.news