Biznis Ekonomija Evropa Magazin

Grčka otvara granice turistima

Grčka se formalno otvorila za turiste u subotu, obilježivši početak ljetne sezone za koju se nada da će oživjeti vitalnu turističku industriju poharanu pandemijom koronavirusa.

Nakon višemjesečnih ograničenja, Grčka je također otvorila muzeje ove sedmice, uključujući muzej Akropolj, dom čuvenih skulptura iz antičkog doba.

Kako je pandemija zaustavila međunarodna putovanja 2020. godine, Grčka je zabilježila najgoru turističku godinu, sa 7 miliona posjetitelja u odnosu na rekordnih 33 miliona u 2019. Turistički prihodi pali su na 4 milijarde eura (4,9 milijardi dolara) sa 18 milijardi eura .

Ove godine cilja na 40 posto nivoa iz 2019.

Četiri ostrva na južnom Egeju, uključujući Mikonos, primila su u subotu 32 međunarodna leta iz zemalja, uključujući Švedsku, Njemačku i Katar.
Od subote stranim turistima će biti dozvoljen boravak u Grčkoj ako su cijepljeni ili ako mogu pokazati negativne rezultate testa COVID-19. Putovanje između regija, uključujući i ostrva, takođe će biti dozvoljeno onima koji imaju negativne testove ili su vakcinisani