Bliski Istok Fotografija Izdvojene vijesti Magazin Nauka

Fotografija grada Meke iz Svemira

Japanski astronaut Noguchi Sōichi objavio je u četvrtak sliku grada Meke u Saudijskoj Arabiji iz svemira, privukavši veliku pažnju.

Fotografija je objavljena na Twitteru i pokazala je kako muslimanski sveti grad Meka (Saudijska Arabija) izgleda iz svemira. Mnogi korisnici društvenih mreža bili su impresionirani slikom i Nogučijevim vještinama fotografiranja.

Astronaut Noguchi Sōichi Astronaut Japanske agencije za svemirska istraživanja (JAXA) nedavno je nagrađen Guinnessovim rekordom najduže vrijeme između svemirskih šetnji: 15 godina i 214 dana.

Astronaut trenutno služi šestomjesečnu misiju na ISS-u koja bi se trebala završiti ovog mjeseca. Misija 64. ekspedicije započela je u novembru 2020. godine, dok je Noguchi lansiran u svemir raketom SpaceX Dragon 2.

Mekka (Makka al-Mukarrama) je grad s oko 1,4 miliona stanovnika (2003.) koji se nalazi u zapadnom dijelu Saudijske Arabije.
Mekka je jedno od svetih mjesta u Islamu i svake godine je cilj hodočašća (Hadždž), koje je obaveza za one muslimane koji imaju mogućnosti to obaviti. Svake godine, za vrijeme muslimanskog mjeseca Zu-l-Hidždže-a preko tri miliona hadžija se okupi u Mekki obavljajući Hadždž. Tokom godine hodočasnici također posjećuju Meku u obredu zvanom Umra.