Izdvojene vijesti Palestina Politika

Facebook nameće ‘digitalni apartheid’ pro-palestinskim sadržajima

Kontrola društvenih medija karakteristika je diktature. Ono čemu svjedočimo u pro-palestinskoj borbi za pravdu je digitalni apartheid. Čini se da Izrael i njegove pristalice na utjecajnim pozicijama čine sve da spriječe da informacije o stvarnosti brutalne okupacije kolonijalne države izađu na vidjelo.

U proteklih nekoliko sedmica svjedoci smo i cenzuri društvenih mreža tokom događaja u naselju Sheikh Jarrah. Glasovi stanovnika šeika Jarrah-a, kao i palestinskih i međunarodnih aktivista solidarnosti, bili su “sistematski” na meti Facebooka, Twittera i Instagrama . Kompanije društvenih medija zatvorile su lične račune i cenzurirale sadržaj o napadima na stanovnike i aktiviste u okupiranom kvartu Istočnog Jeruzalema.

Facebook je , na primjer, uklonio stranicu Palestinske novinske agencije Shehab . Shehab je jedna od vodećih palestinskih stranica na društvenim mrežama s više od 7,5 miliona sljedbenika samo na Facebooku. “Ovo je kršenje ljudskih prava i međunarodnih zakona koji garantiraju slobodu mišljenja i izražavanja”, izjavio je direktor agencije Remah Mubarak.

“Tokom najnovije izraelske agresije na Gazu, naš tim za društvene medije u Shehabu bio je u kontaktu sa specijalizovanim timom s Facebooka. Platforma nam je nametnula mnoga nerazumna ograničenja u pogledu objavljivanja i uređivanja. Uprkos našem dogovoru i posvećenosti tim uvjetima, Facebook izbrisao našu stranicu u potpunosti. ”
Potez Facebooka najoštrije su osudili medijski profesionalci i pro-palestinski aktivisti. Palestinski novinari su to nazvali “samovoljnim i nepravednim”.

Izraelsko Ministarstvo pravde je 2018. godine izjavilo da je Facebook odgovorio “pozitivno” na oko 85 posto izraelskih zahtjeva za uklanjanje, blokiranje ili pružanje podataka o palestinskom sadržaju. “Izraelska okupacija u osnovi je prije tri godine priznala da stoji iza brisanja sadržaja Agencije Shehab” , dodao je Haniya.

Ovo je peti put da Facebook to čini Shehabu otkako je agencija osnovana 2009. godine, ipak u agenciji sprovode sve kako bi nastali informisati javnost: “Kad god nas vrate na nulu, vraćamo se snažniji i odlučniji nego ikad prenijeti palestinsku poruku svijetu.”

bina.news