Bliski Istok Kultura Magazin Nauka

Digitalna izložba “Povratak u Palmiru”

Pokrenuta je digitalna izložba na arapskom jeziku, pružajući posjetiteljima priliku da ponovo otkriju arheološku istoriju Palmire (središnja Sirija).

Iz fondacije “Getty” koja se bavi umjetnošću i kulturom, sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, izjavili su da će njihova prva digitalna izložba pod nazivom “povratak u Palmiru” trajati tri godine.

Također su naveli da je digitalna izložba podijeljena u tri glavna dijela: prvi dio uključuje fotografije Francuza Louisa Vignesa (1831. – 1896.) i rijetke crteže francuskog arhitekte Louisa François Casasa (1756. – 1827.).

Drugi dio daje pregled povijesti i nepokolebljivosti Palmire kroz članak istraživačice Joan Arroz, a treći se fokusira na povijesne i humanitarne članke, kroz intervju s Walidom Khaledom Al-Asaadom, počasnim direktorom za antikvitete i muzeje u Palmiri.

Drevni grad Palmira smatra se jednim od najstarijih povijesnih gradova na svijetu, a njegovi spomenici rašireni su na velikom području i od 1980. godine uvršteni su na UNESCO-vu listu međunarodno zaštićenih povijesnih mjesta.

“Nadamo se da će izložba doprinijeti podizanju arheološke svijesti o bogatoj historiji Palmire, koja pati od teških uvjeta zbog građanskog rata u Siriji”, rekla je Mary Miller, direktorica Instituta za istraživanje Getty.

Značajno je da su se pojavile inicijative za poticanje posjeta Palmiri, uključujući organizaciju Sirijskog udruženja za istraživanje i dokumentaciju, dokumentarno – turističko putovanje pod nazivom „Ja sam Sirijac“ u povijesni grad kako bi se vidjele njegova arheološka područja.

Institut arapskog svijeta u francuskoj prijestolnici Parizu bio je 2018. godine izložba trodimenzionalnih objekata koji obnavljaju život mjestima drevne baštine a koji su devastirani sukobima, kako bi naglasio naknadno uništavanje istaknutih povijesnih gradova od Mosula do Alepa, preko Palmire.

bina.news