Covid-19 Latinska Amerika Zdravlje

Covid-19 oduzeo život posljednjem muškarcu iz brazilskog plemena Juma

Aruká Juma umro je u srijedu u dobi između 86 i 90 godina, a bio je posljednji muški pripadnik plemena Juma koje je nekad brojalo 15.000 ljudi. Učestali masakri tijekom 20. stoljeća smanjili su populaciju plemena. Do 2002. ostalo ih je tek petero – Aruká Juma, njegove tri kćeri i unuče, piše britanski Telegraph.

Brazilska plemena osobito su ranjiva skupina u pandemiji Covid-19 zbog izolacije, zajedničkog načina života i loše zdravstvene zaštite.

Na početku pandemije, brojna domorodačka plemena nastojala su se izolirati od vanjskog svijeta zatvarajući prometnice i odbijajući posjetitelje. Takvi napori su, međutim, propali i virus se ipak probio u autohtone zajednice. Imaju gotovo 49.000 zaraženih i 969 preminulih, a pogođene su 162 autohtone zajednice, prema podacima brazilske vlade.

Djelomični krivac za to je savezni zavod za zdravstvenu zaštitu domorodaca, poznat kao Sesai. Podaci ukazuju da su virus u najmanje tri regije donijeli zaraženi djelatnici Sesaija, a istraga New York Timesa je prošle godine otkrila više od tisuću zaraženih među zaposlenicima Sesaija, koji su bili prisiljeni raditi bez odgovarajuće zaštitne opreme ili dovoljno opreme za testiranje.

Domorodačke skupine, od kojih su mnoge bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom, suočavaju se s prijetnjama zbog upada rudara ili poljoprivrednih tvrtki, koji su se pogoršali tijekom populističke vladavine predsjednika Jaira Bolsonara.

bina.news