Afrika Magazin

Corona natjerala egipatsku djevojčicu da bude učiteljica djeci u svom selu

Dvanaestogodišnja Egipćanka predaje nastavu za oko 30-tero djece koja se svakodnevno okupljaju u uskoj ulici u selu u provinciji Dakahlia u sjevernom Egiptu.

Reem El-Khouli je počela pomagati svojim mladim komšijama u selu Atmida, koje se nalazi oko 80 kilometara sjeveroistočno od Kaira. Dala im je da pregledaju školske lekcije kada su škole zatvorene širom Egipta.

“Zatvaranje škola zbog Corone natjeralo me da razmišljam kako i na koji način nastaviti pratiti nastavu, pa sam iz tog razloga na ulici pokupila djecu iz svog sela i počela im držati lekcije umjesto igre”, rekla je Al-Khouli.

El-Khouli je dobila poklon od jedne egipatske firme u obliku table i debelih kaligrafskih olovaka koji će joj pomoći u njenoj “učiteljskoj misiji”.

Jedan od učenika, Muhammad Abdel Moneim (9 godina), naglasio je da je „Reem počela držati lekcije od prvog dana lockdown-a zbog pandemije, kako ne bismo zaboravili ono što smo naučili u školi. Zaista je divna kao učiteljica, jer posjeduje sposobnost da informacije prenosi na lahak način putem kojeg možemo najlakše sve razumjeti”.

U budućnosti se El-Khouli nada da će postati profesorica matematike. Istaknula je da joj se majka protivila da u ovoj dobi igra ulogu učiteljice, ali se povukla kad je vidjela sjajan odziv seoske djece i ohrabrila je da nastavi ono što je započela.

bina.news