Bliski Istok Kolumne Palestina Politika USA i Kanada

Bernie Sanders: SAD moraju prestati biti branitelji Netanyahuove vlade

“Izrael ima pravo da se brani.”

Ovo su riječi koje čujemo i od demokratske i od republikanske administracije kad god vlada Izraela , sa svojom ogromnom vojnom moći, odgovori na raketne napade iz Gaze.

Da budemo jasni. Niko ne tvrdi da Izrael ili bilo koja vlada nema pravo na samoodbranu i zaštitu svog naroda.  Pa zašto se ove riječi ponavljaju iz godine u godinu, rat za ratom? I zašto se gotovo nikad ne postavlja pitanje: “Koja su prava palestinskog naroda?”

I zašto izgleda da primjećujemo nasilje u Izraelu i Palestini samo kad rakete padaju na Izrael?

U ovom kriznom momentu, Sjedinjene Države trebale bi zahtjevati hitan prekid vatre. Također bismo trebali shvatiti da, iako je čin ispaljivanja Hamasovih raketa  na izraelske zajednice apsolutno neprihvatljiv, današnji sukob nije započeo s tim raketama.

Palestinske porodice u jeruzalemskom naselju Sheikh Jarrah već dugi niz godina žive pod prijetnjom deložacije, krećući se pravnim sistemom osmišljenim da olakša njihovo prisilno raseljavanje. I tokom proteklih sedmica, ekstremistički doseljenici pojačali su napore kako bi ih deložirali.

I, što je tragično, te deložacije samo su dio šireg sistema političke i ekonomske represije. Godinama smo vidjeli produbljivanje izraelske okupacije na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu i kontinuiranu blokadu Gaze zbog koje je život Palestinaca sve nepodnošljiviji. U Gazi, koja ima oko dva miliona stanovnika, 70 posto mladih je nezaposleno i nemaju puno nade za budućnost.

Dalje, vidjeli smo kako vlada Benjamina Netanyahu-a radi na marginalizaciji i demonizaciji palestinskih građana Izraela, provodi politike nagodbe osmišljene da onemoguće mogućnost rješenja dvaju država i donosi zakone kojima se utvrđuje sistemska nejednakost između jevrejskih i palestinskih građana Izraela.

Ništa od ovoga ne opravdava napade Hamasa, koji su bili pokušaj iskorištavanja nemira u Jeruzalemu, ili neuspjehe korumpirane i nedjelotvorne Palestinske vlasti, koja je nedavno odgodila davno zakazane izbore. Činjenica je da je Izrael i dalje jedina suverena vlast u zemlji Izraela i Palestine, i umjesto da se priprema za mir i pravdu, učvrstio je svoju nejednaku i nedemokratsku kontrolu.

Tokom više od deset godina svoje desničarske vladavine u Izraelu, gospodin Netanyahu je gajio sve netolerantniji i autoritarniji tip rasističkog nacionalizma. U svom mahnitom nastojanju da ostane na vlasti i izbjegne krivično gonjenje zbog korupcije, gospodin Netanyahu je legitimirao ove snage, uključujući Itamara Ben Gvira i njegovu ekstremističku stranku Jevrejska sila, uvodeći ih u vladu . Šokantno je i žalosno da rasističke rulje koje napadaju Palestince na ulicama Jeruzalema sada imaju predstavništvo u njegovom Knessetu.

Ovi opasni trendovi nisu svojstveni samo Izraelu. Širom svijeta, u Evropi, Aziji, Južnoj Americi i ovdje u Sjedinjenim Državama, vidjeli smo uspon sličnih autoritarnih nacionalističkih pokreta. Ovi pokreti iskorištavaju etničku i rasnu mržnju kako bi izgradili moć za nekolicinu korumpiranih, a ne prosperitet, pravdu i mir za mnoge. Posljednje četiri godine ovi pokreti su imali prijatelja u Bijeloj kući.

Istovremeno, vidimo uspon nove generacije aktivista koji žele graditi društva zasnovana na ljudskim potrebama i političkoj jednakosti. Ove aktiviste vidjeli smo na američkim ulicama prošlog ljeta nakon ubistva Georgea Floyda. Vidimo ih u Izraelu. Vidimo ih na palestinskim teritorijama.

S novim predsjednikom, Sjedinjene Države sada imaju priliku razviti novi pristup svijetu – onaj zasnovan na pravdi i demokratiji. Bilo da pomaže siromašnim zemljama da dobiju vakcine koje su im potrebne, vodeći svijet u borbi protiv klimatskih promjena ili u borbi za demokratiju i ljudska prava širom svijeta, Sjedinjene Države moraju voditi promoviranjem suradnje u sukobu.

Na Bliskom istoku, gdje Izraelu pružamo gotovo četiri milijarde dolara pomoći godišnje, više ne možemo biti apologete desničarske vlade Netanyahu i njenog nedemokratskog i rasističkog ponašanja. Moramo promijeniti kurs i usvojiti ravnomjerni pristup, onaj koji podržava i jača međunarodno pravo u pogledu zaštite civila, kao i postojeći američki zakon koji smatra da pružanje američke vojne pomoći ne smije omogućiti kršenje ljudskih prava.

Ovaj pristup mora prepoznati da Izrael ima apsolutno pravo živjeti u miru i sigurnosti, ali to imaju i Palestinci. Čvrsto vjerujem da Sjedinjene Države moraju odigrati glavnu ulogu u pomaganju Izraelcima i Palestincima u izgradnji te budućnosti. Ali ako će Sjedinjene Države biti vjerodostojan glas o ljudskim pravima na globalnoj sceni, moramo dosljedno podržavati međunarodne standarde ljudskih prava, čak i kad je to politički teško. Moramo prepoznati da su Palestinska prava bitna. Život Palestinaca je važan.

Senator Bernie Sanders je senator iz Vermonta.

Objavljeno: NY Times 14.05.2021.
Prijevod: Bina.news