Afrika Politika

Pokušaj atentata na libijskog ministra Bashagu

Ministar unutrašnjih poslova Libije, Fathi Bashagha preživio je pokušaj atentata kada je grupa naoružanih muškaraca otvorila u nedjelju vatru na kolonu automobila u Tripoliju u kojoj se vozio ministar.

Jedan od napadača je ubijen, a dvojica su uhapšena. Ranjen je jedan od Bashaghinih čuvara.

Nepotvrđeni izvještaji kažu da su napadači pripadali tzv Državnom aparatu za podršku stabilnosti.
Podsjetit ćemo da je međunarodno priznati libijski premijer Fayez Sarraj stvorio nove sigurnosne snage polovinom januara ove godine sa sjedištem u Tripoliju koje su nazvane Aparat za podršku stabilnosti i koje su pod njegovom direktnom kontrolom, a ne pod kontrolom ministarstva unutrašnjih poslova.
Potez Sarraya da stvori takve sigurnosne snage u vrijeme kada je njegov ministar unutarnjih poslova pokušavao reformirati sektor sigurnosti ujedninjenjem raznih milicija i dok je Libijski forum za politički dijalog (LPDF) bio usred izbora nove vlade žestoko je kritiziran.

Libijski mediji ocijenili su da je ovaj napad pokušaj da se zaustavi mirna primopredaja vlasti kada međunarodno priznata Vlada nacionalnog sporazuma (GNA), čiji je Bašaga član, sprema ustupiti mjesto prijelaznoj vladi izabranoj u sklopu procesa koji su vodili Ujedinjeni narodi, a cilj im je ujediniti zaraćene libijske strane.

Sukob bilo koje od glavnih milicija Tripolija bio bi vrlo destabilizirajući za cijelu Libiju.

bina.news